Παίζουμε τένις από το 1927

 
 

Το 1927, μια παρέα ανθρώπων αποφάσισε να ιδρύσει έναν Όμιλο Αντισφαίρισης, θέλοντας να φέρει κάτι καινούριο στην καθημερινότητα εκείνης της εποχής και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων.
Οι Α. ΖΑΝΝΑΣ, ΝΙΚΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Μ. ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ καθώς και οι αδερφές ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ οραματίστηκαν έναν Όμιλο Αντισφαίρισης που θα γινόταν θεσμός σαν σημαντικός αθλητικός και πολιτιστικός πυρήνας αυτής της πόλης.
Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι το όραμά τους, η έμπνευση που είχαν και η πίστη ότι ο Όμιλος Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης θα γινόταν ένας θεσμός αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου, ήταν κάτι παραπάνω από εφικτό.

Η σημαντική δραστηριότητα του Ομίλου εκτός των συνόρων ξεκινά το 1935, όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», το οποίο διακόπτεται κατά τη διάρκεια της κατοχής και συνεχίζεται μεταπολεμικά.
Το 1936 είναι η αρχή μιας τεράστιας αλυσίδας αγωνιστικών επιτυχιών για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης, αφού στους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες ο αείμνηστος Λάζαρος Στάλιος – ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών με 112 διεθνείς νίκες – κατακτά την πρώτη θέση.

Αυτή ήταν και η σπίθα που χρειαζόταν για να δημιουργηθεί μια πλειάδα πρωταθλητών (Έλσα Βασιλικού, Στέλιος Πανώρης, Γιώτης Τριανταφυλλίδης, Πέρις Γαβριηλίδης, Παύλος Μαμάσης, Γιώργος Οκαλίδης αλλά και οι νεότεροι (Νίκος Γαλατιανός, Ανδρέας Φίκας, Γιάννης Ρήγας, Γιάννης Δασκάλου, Απόστολος Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Κατερίνα Πανώρη, Μάριος Μιχαηλίδης), που θα πρωταγωνιστούσε για πάρα πολλά χρόνια στο χώρο της ελληνικής, αλλά και όχι μόνο, αντισφαίρισης.

Σήμερα το ένδοξο παρελθόν έχει παραχωρήσει τη θέση του στο έντονο παρόν. Οι αθλητές του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης αφού κατέκτησαν όλα τα τρόπαια (Πρωτάθλημα – Κύπελλο) σε εθνικό επίπεδο, αποτέλεσαν, όπως ήταν φυσικό, και τον κυρίως κορμό της Εθνικής μας Ομάδας.
Με τα χρώματα της Εθνικής αγωνίστηκαν (στα πλαίσια του Davis Cup κυρίως) απέναντι σε παίκτες που επί σειρά ετών πρωταγωνιστούσαν και πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο στερέωμα του τένις και κατάφεραν να κάνουν την Εθνική μας ομάδα να κοιτά στα μάτια χώρες με πολύ μεγαλύτερη τενιστική παράδοση και με περισσότερες επιτυχίες σε ατομικό επίπεδο.
Αλλά και σε ατομικό επίπεδο οι επαγγελματίες πλέον αθλητές του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης έχουν να επιδείξουν, ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά, σημαντικότατες επιτυχίες. Τα ονόματά τους: Λένα Δανιηλίδου, Κων/νος Οικονομίδης, Τάσος Βασιλειάδης, βρέθηκαν σε πολύ υψηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης γράφοντας, πραγματικά, ιστορία για τον Όμιλό μας αλλά και για το ελληνικό τένις γενικότερα.

 Όλες αυτές οι επιτυχίες ήταν φυσικό να αποτελέσουν και αποτέλεσαν πόλο έλξης για παιδιά μικρότερης ηλικίας που έσπευσαν να γίνουν μέλη της αθλητικής ομάδας του Ομίλου με σκοπό να μπορέσουν να φτάσουν κάποτε ή και να ξεπεράσουν όλους τους παραπάνω αθλητές που είχαν σαν πρότυπα και ινδάλματα.
 Αγάπησαν γρήγορα το άθλημα και σήμερα πρωταγωνιστούν κι αυτά, στις κατηγορίες των παίδων και των εφήβων, σε όλα τα τουρνουά που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια.
Σ’ ένα τέτοιο αποτέλεσμα βέβαια, συνετέλεσε η μεθοδική και συστηματική δουλειά που γίνεται από το προπονητικό team του Ομίλου, το οποίο απαρτίζεται από καταξιωμένους στο χώρο πρώην αθλητές.

Σήμερα, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης, κεντρικός πυρήνας και φορέας των πιο σημαντικών αθλητικών και κοινωνικών δρώμενων (τουρνουά – κοινωνικές εκδηλώσεις) για την πόλη μας, βιώνει με ένταση το παρόν και οραματίζεται με αισιοδοξία το μέλλον.
Αποτελώντας μια όαση ψυχαγωγίας και ευχαρίστησης, μόλις 4 χλμ. μακριά απ’ το σύμβολο της πόλης, το Λευκό Πύργο, μετά από μια 93χρονη παρουσία, εξακολουθεί να είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς χώρους της Θεσσαλονίκης.